tisdag 18 augusti 2009

Ståskal

Idag har vi varit till ortopedtekniska för att gjuta ett ståskal till Emil. Ett ståskal har man bland annat för att stärka skelettet. Här kan du se en bild på hur ett ståskal kan se ut.

Ofta brukar barnet få ligga på mage och sedan gipsar man baksidan och gör en avgjutning av kroppen. På Emil använde de istället något som såg ut som en saccosäck.


Säcken var fylld med luft som sakta sögs ut, det gjorde att säcken formade sig efter Emils kropp.

När vi gick höll ortopedteknikern på att gipsa avtrycket i säcken för att sedan använda som mall när skalet gjuts. Ska bli så spännande att se resultatet! Om två veckor ska vi tillbaka för utprovning.

2 kommentarer:

Caroline sa...

Sån påse borde de använt för Kevin också för hans senaste ståskal är verkligen en katastrof! Jag är nog bättre på att göra ståskal än de som gör dem nu. De har aldrig använt dem. De vet inte hur man vill ha knäppen för att det ska vara enkelt, att handtag är praktiskt och så vidare.

Skalmans mamma sa...

Tror att påsen bara gick att använda på små barn. Egentligen användes den när de skulle formgjuta sitsar till rullstolar men eftersom Emil är så liten så rymdes hela han.

Just nu funderar jag mest på hur de ska lösa att Emil inte kan hålla sitt huvud.