tisdag 5 april 2011

Fråga 5; Kommunikation

Anonym skrev så här: Jag arbetar som logoped på habiliteringen och följer din blogg tillsammans med några andra föräldrabloggar. Det är värdefullt att få insyn i hur vardagslivet ser ut hos föräldrar och barn som har likheter med dom jag träffar. Jag är förstås nyfiken på vad ni har fått för insatser, tips och råd kring Skalis kommunikation - och om det har varit något att ha?? Vad har varit användbart, vad inte? Och hur går det med BigMacken? *spännande*

Ja, det här med kommunikation är verkligen superviktigt och något man inte vill vara utan. Kommunikationen är något jag funderar kring varje dag. Tänk om någon hade kunnat säga vad Skalman egentligen förstår. Fattar han någonting av det vi säger eller visar? Har de förberedelser vi gör någon betydelse för Skalis?

Det vi märker är att Skalman älskar uppmärksamhet. Han lyssnar intensivt på ljud och blir glad när man pratar med honom. Som svar gör han egna ljud, så visst kommunicerar han!
Jag tycker att vi har fått mycket stöd och hjälp med kommunikationen från habiliteringen. När Skalis var relativt liten gick vi en kurs i AKK (alternativ och kompletterande kommunikation) på tidig nivå. Mycket av det som vi fick veta där gjorde vi redan men det var skönt att få en bekräftelse på att det vi arbetade med var "rätt".

Tidigt började vi använda konkreta föremål (ex. kateter i handen när han RIKas), sånger (ex. godnattsång och tandborstsång) och enkla tecken (ex. äta, sova) för att förbereda Skalis på vad som ska hända. Vi upplever att han känner igen sig t.ex när vi sjunger sångerna.

Sedan har vi utvecklat det lite och gör fler tecken. Eftersom Skalman inte ser, gör vi tecknen med hans händer. Några av de tecken vi gör är, bada, busa, skor, gå ut och slut. Eftersom Skalis har dålig motorik så vet vi ju inte om han någonsin kommer att kunna göra några tecken själv, men förhoppningen är ju att om vi gör tecknet tillräckligt många gånger så ska han koppla ihop det med rätt aktivitet.

Skalman är rätt kommunikativ och tydlig i sin mimik och sitt kroppsspråk. Har man tillbringat en del tid med honom så är det ganska lätt att läsa av vad han gillar och inte. Just nu arbetar vi med att han ska kunna visa om han vill göra något mer eller inte. Vi har valt att tolka hans egna signaler och när han blir glad och tycker att något är kul så tar han ofta vänsterhanden till näsan, så det tolkar vi nu som "mer". Sedan arbetar vi med att hitta ett tecken att tolka som nej/inte.

Sedan har vi också i senaste habplanen satt upp som mål att Skalis ska kunna välja mellan två saker och i vårt fall är det två sånger. Vi har kopplat sångerna till två föremål och tanken är att han ska koppla ihop föremålen med respektive sång och sedan kunna välja mellan dem. Än har vi inte kommit så långt att vi vet hur det går...

Vi får hela tiden hjälp och stöd via vårt habteam och logopeden. Tyvärr har vi bytt logoped nyligen och kommer snart att byta igen, men jag tycker absolut att de varit till hjälp och givit oss bra råd.

BigMacken har vi lagt åt sidan lite. Vi har haft svårt att hitta något bra användningsområde till den. Så tips mottages tacksamt!

Hoppas att du fått svar på några av dina frågor!

Avslutar med två bilder, från i dag, på min snoriga lilla tigerunge:

3 kommentarer:

emma sa...

hejsan

jag jobbar som personligassistent åt en kille och där använder vi bigmacken jätte mkt! här kommer några tips :D

- pojken jag jobbar åt har med sig den varje dag till skolan, där fröken tillsammans med killen spelar in vad dom gjort under dagen ( har ju då inget tal men han har sina ljud som han spelar in på den ) sedan när han kommer hem får han trycka på den och så får vi lyssna va han gjort under dagen, det tycker han jätte mkt om att göra när han kommit hem från skolan! + att han har en bok som dom skriver lite mer utförligt och då läser vi upp vad som står i boken.

- på sin rulle har han ett bort eller en bricka som vi har på ofta när han är hemma. där lägger vi dit ett sånt där antiglid grej och på den ställer vi migmacken så får han trycka på den. då vi assistenter spelat in ngt roligt .han gillar när man sjunger. pratar in ngt roligt. eller så får han prata in sina egna ljud, det gillar han o lyssna på. man kan ju även prata in vad man ska göra under kvällen så han vet om det. man kan ju även lägga bigmacken i knäet eller i sängen om han vill trycka på den.

men det gäller ju att man har ngt kul att spela in på den. som dom gillar. men sång är ju aldrig fel...

/emma

Anonym sa...

Tack för ditt svar! Va duktiga ni är, måste jag säga! Roligt att höra att ni har fått nytta av AKK-råden och har några konkreta kommunikationsövningar som ni jobbar med oxå. Sånt blir man glad av som logoped :) Sen är förstås det viktigaste den där vanliga vardagskommunikationen - att se, vänta på och svara på de små signalerna hos barnet, och att... tja, helt enkelt samspela - något som föräldrar oftast är experter på - och det hörs att det gäller er med.

När det gäller BigMacken så har du redan fått fina tips ovan. Jag tycker bäst om att använda den i orsak-verkan-syfte där "verkan" involverar en handling från någon annan, att barnet får styra någon annan. T.ex. som ni väl hade - "sjung en sång". Jag föreslår ofta "kom (fram)!" som meddelande så barnet kan styra en tittut-lek, men med tanke på Skalmans syn så är kanske inte det hans roligaste lek. "Kittla/krama/pussa mig" är andra favoriter. Det kan verkligen vara klurigt att komma på något! Men jag tror absolut att man ska utgå från något som är riktigt motiverande för barnet. Och ha enorma mängder tålamod och inte ge upp för fort. Det är ju rätt många moment för Skalis och andra barn som liknar honom att få koll och kontroll på.

Ett alternativ till trycka-hända är att använda BigMacken i förberedande syfte, det gör en av "mina" förskolor. De har t.ex. spelat in ljudet av plaskandet i en bassäng som barnen får trycka och lyssna på flera gånger innan dom går in och badar, och en annan har ljudet av en speciell musikslinga som alltid börjar musik- och rytmikstunden. Om Skalman är ljudorienterad snarare än syn- och känselorienterad kanske det kan vara något?

Här finns för övrigt lite fler förslag:
http://www.spectronicsinoz.com/article/20918

Och så passar jag på att slänga in en länk till en nystartad kommunikationblogg. Kanske inte direkt något som passar er där ännu, men det kanske kan bli (ni kan säkert be om det om inte annat?)
http://kommunikationforalla.blogspot.com/

/Logopeden

Unknown sa...

♡☆Tusen tack för gratulationerna ☆♡

Jag gick in på Kom i kapp hemsidan och kollade på leksakerna som fanns där. Blir så arg på på barnhab för att dem inte tipsar mig om sådant :/