tisdag 3 januari 2012

Året som gått

Januari
Året börjar med snor och kräk i massor. Vintertid är förkylningstid, helt enkelt och det var inget undantag för Skalis det här året heller. Så inhalationer i massor, det var januari månad det!
Februari
Fortsatt förkylt även årets andra månad. Vi går på NIT (nätverksbaserad intensiv träning) på habiliteringen och det är toppen. Tyvärr är Skalman väldigt ljudkänslig och klarar inte riktigt av sina kompisar så han får träna i eget rum vilket känns lite tråkigt.
I februari får Skalis sin fina trekantsstol och nya smidiga handortoser.
Mars
Under mars hinner Skalman med både hög feber och kräksjuka och nu känns det som om den här årssammanfattningen bara kommer att handla om sjukdomar. Men på något sätt är det som om kräksjukan rensar ur kroppen i dubbel bemärkelse för efter det här så är Skalis mycket friskare.
Glädjen är stor när vi får telefonsamtal om att Skalman har fått plats på Gläntan (en specialavdelning för barn med grava funktionshinder) från augusti. Vi jublar stort hela familjen. Smolk i bägaren dock när vi får veta att Skalmans höfter ser kassa ut och kommer att kräva operation, liksom hans rygg (scolios).
För första gången besöker vi upplevelsehuset Safiren, som är ett riktigt toppenställe om man är en kille som Skalis.
Ni läsare ställer massor med bra frågor som jag gladeligen svarar på.
April
Skalman får sin nya fina säng som han sover så bra i. Vi flyger till Umeå för att fira påsk och S sitter som en prins med sitt nya bälte. Vi får ännu ett jobbigt besked, halsmandlarna och/eller polyper måste antagligen tas bort.
Maj
Våren är här och vi gör många trevliga små utflykter. Skalman börjar med en ny sorts mat och i början är han lite gnällig men sedan fungerar den finemang. Jag beställer nya pedagogiska leksaker eftersom vi får lite pengar från RBU:s medlemsfond till det. Vi avslutar månaden med det årliga besöket i Lund (som görs pga hans ryggmärgsbråck) och träffar den där läkaren som river upp så mycket känslor.
Juni
Skalman fyller 3 år och slutar på sin fina förskola där han har gått i 2 år. Vi har utflykt med bästa mammagruppen och alla pappor och underbara barn. Skalman provar ut en ny gåstol (miniwalk).
Juli
Vi har en helt fantastisk sommar i bil runt om i Sverige. Sol, bad och massor av mysiga upplevelser. Och det fina bemötandet på Tropikhuset på Skansen, det glömmer vi aldrig!! En annan sak som vi för evigt har kvar i våra hjärtan är cp-träffen i Eskilstuna där vi träffade andra familjer som är precis som vi. Hoppas att vi får tillfälle att ses fler gånger!
Augusti
Vi firar storebrors födelsedag i Kungälv, går på bröllop och gör ett roligt besök på Liseberg. Skalman åker karuseller och gillar det! Inskolningen på nya förskolan går som en dans och Skalis är förskolekille igen! Storebror börjar första klass och är nu skolkille på riktigt.
September
Är en månad med fullt upp. Vardag igen och det tar tid att komma in i alla nya rutiner men allt börjar falla på plats. Skalman träffar JumJum och rider för första gången. Han älskar det!
Oktober
Skalis opererar bort halsmandlarna. Jobbig månad på många sätt. Oro och åter oro, men allt går bra och vi försöker att bara ta det lugnt här hemma. Skalman får nytt ståskal, sitt tredje.
November
Skalman trivs toppen på sin förskola. Ridning, massage och sångsamling, allt gillar han! Ändå börjar han visa för oss att han inte gillar att bli lämnad. Kanske ett litet utvecklingssteg? Vi söker och anställer en ny personlig assistent som ska börja i januari.
December
Vi tränar M&W i två veckor. Fantastiskt! Skalman trivs och vi märker att han blir starkare. Precis innan jul får vi det jobbiga beskedet att höfterna måste opereras, antagligen blir det i mars :-(. Även ryggen måste opereras, kanske även det under nästa år....
Julen firas i Umeå och Skalman skrattar åt tomten! Vi bara ler.

2011 är slut och nu blickar vi framåt. Operationer, ny assistent och vardag igen.
Hoppas att vi får uppleva lika många roliga saker under 2012 som vi fick under 2011!
Eller kanske fler!?!

2 kommentarer:

Iza sa...

Låter jättehärligt. Kul med förskolan & M&W träningen. Kul att ni varit i E-tuna. :) Synd att vi inte hade kontakt då, då kunde vi ju ha träffats. :) Kanske blir fler vändor? Om jag inte lämnar stan snart förståss. Har planer på det. Men den processen får ha sin gång, har varit på väg från stan sen 2010 och har inte kommit i väg än. Hahaha. Hoppas ni har det bra och att Skalis mår bra. Kram

Anonym sa...

Hej! Hittade din blogg via en annan blogg. Måste bara skriva att jag tycker att du har en jättefin blogg som är väldigt intressant.Vad roligt att han har fått börja rida på JumJum. En underbar liten ponny det där. Jag har själv min häst på samma ställe som JumJum står på (Fast i ett av privatstallen) Det skulle vara roligt att få läsa lite om hur det går för honom och JumJum här på bloggen =)